Groep 2000


Dit project is een samenwerking met Paul van Tongeren


Groep 2000 was een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied Amsterdam die 70 jaar lang vrijwel onbekend is gebleven.

De groep werd in 1940 opgericht en door de oorlog geleid door Jacoba van Tongeren. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog verzorgde zij zo'n 4.500 onderduikers. Groep 2000 telde ruim 140 leden. De reden dat Groep 2000 tijdens en na de oorlog onbekend is gebleven is het gebruik van codes in plaats van namen van de medewerkers, de onderduikers, de adressen en helpers etc. De sleutel van de code werd pas in 2014 gevonden. Daarom worden sinds 2015 steeds meer leden van Groep 2000 bekend.(bron)


Ondergrondse Pers 1940-1945


Dit project is een samenwerking met Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten o.l.v. Olaf Janssen, Kon. bibliotheek.


De Ondergrondse pers 1940-1945 ("De Winkel" of "DOP') is een overzichtswerk van Lydia Winkel, waarin bijna alle bekende illegale bladen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven worden. Behalve bladen zijn ook pamfletten in het overzicht opgenomen. In totaal heeft Winkel 1176 uitgaven kunnen documenteren - al kwamen daar in de aanloop van het boek nogeens 14 totels bij. In de tweede, door Hans de Vries herziene en uitgebreide, uitgave van 1989 is het aantal gestegen tot bijna 1300 gestegen. (bron)


CS-6


CS-6 was de naam van een linkse Amsterdamse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. De naam is afkomstig van het adres waar de groep haar oorsprong vond: Corellistraat 6 te Amsterdam.


Groep Rolls Royce


Verzetsgroep Rolls Royce (R.R.) bestond uit jonge jongens, velen zaten nog op school. Sprake van een professioneel georganiseerde groep was er ook niet, maar daarom waren zij niet minder belangrijk.


Homoseksuelen in Nederlands verzet - WOII


Het is weinig bekend en niet altijd bekend gemaakt, feit dat er homoseksuele mannen en vrouwen waren die hun leven tijdens de nazi-bezetting op het spel hebben gezet. In de literatuur worden een aantal namen genoemd, vele uit kunstenaarskringen.